Politika piškotkov

Da bi spletna stran delovala pravilno in jo lahko izboljšali za izboljšanje vaše izkušnje brskanja, je potrebno na vaš računalnik shraniti minimalno količino informacij (piškotki). Več kot 90 % spletnih mest uporablja piškotke, ki so po pravilih Evropske unije dolžni vprašati uporabnika za privolitev. Z uporabo tega spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov, z blokiranjem katerih lahko še vedno brskate po spletnem mestu, vendar nekatere njegove funkcije ne bodo delovale.

 

Kaj je piškotek?

Piškotek je informacija, ki jo spletno mesto, ki ga obiščete, shrani v vaš računalnik. Piškotki običajno shranijo vaše nastavitve, nastavitve za spletno stran, kot je vaš želeni jezik ali naslov. Kasneje, ko znova odprete isto spletno stran, internetni brskalnik pošlje nazaj piškotke, ki pripadajo tej strani. To spletnemu mestu omogoča prikaz informacij, prilagojenih vašim potrebam.

Piškotki lahko shranijo široko paleto informacij, vključno z osebnimi podatki (kot je vaše ime ali e-poštni naslov). Vendar pa se te informacije lahko shranijo le, če vi to dovolite – spletna mesta ne morejo dobiti dostopa do informacij, ki jim jih niste posredovali, in ne morejo dostopati do drugih datotek v vašem računalniku ali mobilni napravi. Privzete dejavnosti shranjevanja in pošiljanja piškotkov vam niso vidne. Lahko pa spremenite nastavitve internetnega brskalnika, tako da sami izbirate, ali želite odobriti ali zavrniti zahteve za shranjevanje piškotkov, samodejno izbrisati shranjene piškotke, ko zaprete internetni brskalnik in podobno.

 

Kako onemogočiti piškotke?

Z izklopom piškotkov se odločite, ali želite dovoliti shranjevanje piškotkov na vašem računalniku ali mobilni napravi. Nastavitve piškotkov lahko nadzirate in konfigurirate v svojem spletnem brskalniku. Če onemogočite piškotke, morda ne boste mogli uporabljati nekaterih funkcij na spletnem mestu.

 

Kaj so začasni piškotki?

Začasni ali sejni piškotki se odstranijo iz vašega računalnika, ko zaprete internetni brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih podatkov, kot so izdelki v vašem nakupovalnem vozičku.

 

Kaj so trajni piškotki?

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo na računalniku tudi po zaprtju programa internetnega brskalnika. Z njimi spletna mesta shranjujejo informacije, kot sta vaše uporabniško ime in geslo, tako da se vam ni treba prijaviti vsakič, ko obiščete določeno spletno mesto. Trajni piškotki ostanejo na vašem računalniku dneve, mesece, celo leta.

 

Kaj so lastni piškotki?

Piškotki prve osebe prihajajo s spletnega mesta, ki si ga ogledujete, in so lahko trajni ali začasni. S temi piškotki lahko spletna mesta shranijo informacije, ki jih bodo ponovno uporabila, ko naslednjič obiščete to spletno mesto.

 

Kaj so piškotki tretjih oseb?

Piškotki tretjih oseb prihajajo iz oglasov z drugih spletnih mest (kot so pojavni ali drugi oglasi), ki so nameščeni na spletnem mestu, ki si ga ogledujete. S temi piškotki lahko spletna mesta spremljajo uporabo interneta za namene trženja.

 

Ali ta spletna stran uporablja piškotke?

Da, s primarnim ciljem, da vam naša spletna mesta omogočijo boljšo uporabniško izkušnjo.

 

Katere piškotke uporablja to spletno mesto in zakaj?

Začasni piškotki (sejni piškotki) – so piškotki, ki potečejo (in se samodejno izbrišejo), ko zaprete spletni brskalnik. Za izboljšanje uporabniške izkušnje med obiskom uporabljamo “sejne piškotke”.
Trajni piškotki – običajno imajo datum poteka daleč v prihodnosti, zato bodo ostali v vašem brskalniku, dokler ne potečejo ali jih ročno izbrišete. Trajne piškotke uporabljamo za boljše razumevanje uporabniških navad, da lahko izboljšamo spletno stran glede na vaše navade. Vendar vas na podlagi tako zbranih podatkov ni mogoče identificirati kot uporabnika, zbrani podatki pa se uporabljajo izključno v statistične namene.

 

Ali so na spletnem mestu piškotki tretjih oseb?

Obstaja več zunanjih storitev, ki za uporabnika shranjujejo omejene piškotke. Teh piškotkov to spletno mesto ne nastavi, nekateri pa se uporabljajo za normalno delovanje določenih funkcij, ki uporabnikom olajšajo dostop do vsebin. Zato informacije o varstvu podatkov, s katerimi ste seznanjeni tukaj, veljajo le za to spletno stran, varstvo podatkov s strani zunanjih storitev pa preverite na njihovih uradnih spletnih straneh.

Trenutno omogočamo:

Merjenje obiska

To spletno mesto uporablja storitve za merjenje prometa, in sicer: Google Analytics. Tudi na podlagi tako zbranih podatkov ni mogoče identificirati uporabnika, zbrani podatki pa se uporabljajo izključno v statistične namene. Če želite omenjenim storitvam onemogočiti shranjevanje piškotkov, lahko to za posamezno storitev onemogočite na naslednjih povezavah:
Google Analytics – https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

 

Dodatne informacije o izklopu piškotkov

Obstaja več spletnih mest za onemogočanje shranjevanja piškotkov za različne storitve. Več informacij dobite na naslednjih povezavah:
http://www.allaboutcoo