Storitve

Digitalni dvodimenzionalni (2D) Intraoralni in panoramski posnetek je v zadnjih dveh desetletjih postal stalnica v procesu zdravljenja v zobozdravstvu. Veliko natančnejše je vsekakor 3D slikanje, ki nam prikaže številne podatke natančneje, vendar bo 2D slika še dolgo ostala osnova diagnosticiranja, planiranja in redne kontrole v dentalnih in specialističnih ordinacijah dentalne medicine.

ORTOPAN (panoramsko slikanje)

Ortopan (panoramski posnetek) je najpogostejša oblika 2D posnetka, saj nam istočasno prikaže obe čeljusti, celotno zobovje, čeljustna sklepa in maxilarne sinuse ter obzobna tkiva.Posnetek je lahko v digitalni obliki zato ga lahko pikažemo na računalniškem zaslonu. Z digitalno CCD tehnologijo imajo vsi ortopani visoko natančnost vseh prikazanih struktur kar nam omogoča zaznavanje vseh detajlov in boljšo diagnozo. Omogoča nam precizen prikaz zob zgornje in spodnje čelusti. Jasno so vidni patološki procesi v okolici zobnih korenov, kariozni procesi ter stanje kosti v primerih paradontoze.

Ortopan se v večini primerov uporablja kot osnovna diagnostična metoda in orientacijski posnetek pri prvih stomatoloških pregledih. Ortopan je zaradi nizkega sevanja primeren tudi za otroke. Edina skupina, kateri se odsvetuje ortopan slikanje so nosečnice.

Postopek slikanja je popolnoma neboleč in traja 15 sekund.

INTRAORALNO SLIKANJE ZOB

Intraoralni posnetek zoba prikazuje posamičen zob ali sosednja zoba v naravni velikosti s pripadajočim obzobnim tkivom. Izvede se lahko tudi Bitewing posnetek pri katerem posnamemo zobne krone in tako ugotavljamo prisotnost intradentanega kariesa.

Postopek je hiter in neboleč. Manjši digitalni detektor se ustavi v pacientovo ustno votlino in tako pridobimo digitalni posnetek, katerega lahko s programsko opremo obdelamo in dosežemo jasnejši in natančnejši prikaz.

Brez stalnega rentgenskega preverjanja ne moremo strokovno in kakovostno izvajati koreninskih polnitev in varnih kirurških procesov, prav tako brez rentgenskih posnetkov ne moremo priti do prave diagnoze ali vzroka obstoječe bolečine.

TELERENTGEN (cephalogram)

Telerentgen je posnetek celotne glave in omogoča ortodontu, da opravi meritve ter oceni odnose med čeljustmi ter predvidi nadaljnjo rast. To je pomembno pri načrtovanju, saj je potrebno vedeti, kje je vzrok za nepravilno postavitev zob in kaj lahko pričakujemo od ortodontskega zdravljenja. Ortodonta usmeri v pravilen način izbire terapije in opozori na morebitne stranske učinke, ki jih je lahko pričakovati in se jim je moč izogniti. Pomaga tudi pri izračunu smeri in velikosti sil in vrst premikov zob, ki jih lahko izvede ortodont.

Poleg stranskega posnetka glave je možen tudi sprednji posnetek, tako imenovana AP projekcija (anterio – posteriorna), ki omogoča vizualizacijo simetrije obraza, sinusov, postavitve čeljusti. Posnetek uporabljajo tudi ostali specialisti v področju zdravstva (ORL, kirurgi, travmatologi, plastiki…).

SLIKANJE MAKSILARNIH SINUSOV

Zajema posnetek sinusov in sosednje strukture. Nova tehnologija in programska oprema omogoča različne načine slikanja, medtem ko klasična metoda omogoča samo posteriorno in anteriorno tehniko.

SLIKANJE TEMPOROMANDIBULARNIH SKLEPOV

Posnetek nam jasno prikaže sklepe ter njihov odnos s sosednjimi strukturami v različnih položajih. Slikanje se izvaja z odprtimi ali zaprtimi usti v frontalnem in stranskem položaju.

Naša dejavnost je neposredno odvisna od stalnega usposabljanja, izboljšanja spretnosti in sprejemanja novih tehnologij. S sprejetjem 3D tehnologije ne samo, da ostajamo konkurenčni, ampak si olajšamo delo ter pacientu omogočimo pravilno diagnostiko ter preciznejše planiranje terapije pri izbranem stomatologu. 3D Cone Bean computer tomography (CBCT) posnetek nam omogoča odlično prostorsko ločljivost in odličen kontrast, pravilno predstavitev tridimenzionalnih anatomskih struktur kranialnega skeleta, podaja več informacij glede morfoloških lastnosti alveolarnega grebena – od širine in višine do stotinke milimetra natančno, kot tudi naklon in različne oblike alveolarnega grebena.

CBCT iz rentgenske cevi pošlje v zrak koničast snop kateri s svojih širšim delov pade na detektor. Rentgenski žarki kateri gredo skozi preiskovani objekt se v detektorju pretvorijo v električni impulz ki se nato preko zapletenega operacijskega sistema spremeni v zaslonsko sliko. Za prikaz tridimenzionalne slike zadostuje en obrat vira sevanja in detektorja okrog preiskovanega območja. Posnetek nato naši rentgenologi v posebnem programu obdelajo ter ga pacientu predajo v računalniškem zapisu na DVD mediju ter tako vašemu zdravniku omogočimo popoln pogled v projekt na podlagi katerega se lahko pravilno in natančno odloči za nadaljno terapijo.

S 3D CBCT slikamo:

 • posamezen zob
 • zgornjo ali spodnjo čeljust
 • obe čeljusti
 • segment ali več segmentov
 • maksilarne sinuse
 • nosno votlino
 • čeljustne sklepe

3D CBCT slikanje se uporablja:

 • pri implantoloških posegih ( načrtovanje, pozicioniranje, zdravljenje)
 • pri načrtovanju ortodontskih posegov
 • za zaznavanje in pravilno določitev patoloških sprememb
 • pri kompliciranih ekstrakcijah
 • pri dograditvi kosti
 • pri poškodbah maksilofacialnega področja
 • pri tečavah s čeljustnimi sklepi